Δραστηριότητα για Παιδιά με το Ηλιακό Σύστημα

Δραστηριότητα για Παιδιά με το Ηλιακό Σύστημα

Από το Babysits
ανάγνωση 7 λεπτών

Ίσως η κόρη σας θέλει να γίνει αστροναύτης, ο γιός σας έχει δείξει ενδιαφέρον για τα αστέρια ή ίσως αναφέρθηκε το θέμα στο σχολείο και χρειάζεται να βοηθήσετε τα παιδιά να διαβάσουν για το τεστ τους. Όποιος και αν είναι ο λόγος, αυτή η δραστηριότητα με το ηλιακό σύστημα είναι σίγουρα ένας διασκεδαστικός και εύκολος τρόπος να κάνετε ένα μάθημα αστρονομίας με τα παιδιά.

Δραστηριότητες για παιδιά

Φτιάξαμε ένα παιχνίδι μνήμης που θα βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν το Ηλιακό Σύστημα και τους πλανήτες του. Εκτυπώσετε τις κάρτες και παίξτε αυτό το παιχνίδι (κάντε κλικ στις κάρτες για να κατεβάσετε το pdf αρχείο).

Βήμα 1 Εκτυπώστε και κόψτε τις κάρτες.

Βήμα 2 Μόλις κόψετε όλες σας τις κάρτες, τοποθετήστε τες σε ένα τραπέζι σε δυο διαφορετικές στοίβες και αφήστε τα παιδιά να μάθουν για το Ηλιακό Σύστημα και να απομνημονεύσουν από τις κάρτες όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούν.

Βήμα 3 Όσο περισσότερο χρόνο δίνουν σε κάθε κάρτα τόσο πιο εύκολο θα τους είναι να παίξουν το απόλυτο παιχνίδι μνήμης.

Αυτό ήταν! Ας ξεκινήσει το παιχνίδι.

Solar System 1
Solar system 2
Solar system 3

Θέλεις να μάθεις ακόμη περισσότερα για το Ηλιακό Σύστημα; Τότε συνέχισε να διαβάζεις.

Τι είναι το ηλιακό σύστημα;

Το ηλιακό σύστημα είναι ένα πλανητικό σύστημα που εντοπίζεται στο Milky Way, έναν σπειροειδή γαλαξία ο οποίος είναι μέρος του σύμπαντος.
Αποτελείται από 8 πλανήτες και άλλα πλανητικά σώματα όπως αστέρια, αστεροειδείς, δορυφόροι και κομήτες. Αυτοί οι 8 πλανήτες περιφέρονται γύρω από το κεντρικό αστέρι, τον Ήλιο, αλλά περιστρέφονται και γύρω από τον εαυτό τους λόγω της βαρυτικής δύναμης.

Κινήσεις στο ηλιακό σύστημα

Οι πλανήτες του ηλιακού συστήματος κινούνται με δύο κύριους τρόπους. Η κίνηση λόγω περιφοράς είναι η κίνηση που οι πλανήτες κάνουν καθώς περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο λόγω της βαρύτητας. Το μονοπάτι που ακολουθούν οι πλανήτες καθώς περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο ονομάζεται τροχιά.

Ωστόσο, δε χρειάζονται όλοι οι πλανήτες τον ίδιο χρόνο για να ολοκληρώσουν μια πλήρη περιφορά φύγω από τον Ήλιο. Όσο πιο κοντά είναι ο πλανήτης στον Ήλιο, τόσο λιγότερο χρόνο χρειάζεται για μια πλήρη περιφορά. Για παράδειγμα, η Γη χρειάζεται 365 μέρες για να ολοκληρώσει μια περιφορά, ενώ ο Άρης χρειάζεται 687 μέρες.

Η περιστροφική κίνηση είναι η κίνηση που κάνει ένας πλανήτης καθώς περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του με βάση τον άξονα του. Δε χρειάζονται όλοι οι πλανήτης τον ίδιο χρόνο για να ολοκληρώσουν μια περιστροφή γύρω από τον εαυτό τους, για παράδειγμα, η Γη χρειάζεται 24 ώρες αλλά μια μέρα στην Αφροδίτη αποτελείται από 5.832 ώρες.

Ο Ήλιος

Ο Ήλιος είναι το μεγάλο κεντρικό αστέρι του Ηλιακού Συστήματος και οι πλανήτες περιφέρονται γύρω από αυτόν. Το αστέρι αυτό εκπέμπει συνέχεια φως και θερμότητα. Χωρίς τον Ήλιο, δε θα υπήρχε ζωή στον πλανήτη μας, την Γη.

Οι πλανήτες

solar system model for kids

Πετρώδεις Πλανήτες

Ονομάζονται και γήινοι πλανήτες και αποτελούνται κυρίως από πετρώματα και μέταλλα. Οι πετρώδεις πλανήτες είναι οι πλησιέστεροι στον Ήλιο.

Ερμής

Το όνομα του προέρχεται από τον θεό Ερμή, τον αγγελιοφόρο από την ελληνική μυθολογία. Είναι ο μικρότερος πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος και ο πλησιέστερος στον Ήλιο. Για αυτόν τον λόγο είναι ο πλανήτης που χρειάζεται τον λιγότερο χρόνο για να ολοκληρώσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο. Δεν έχει κανέναν δορυφόρο.

Η επιφάνεια του έχει πολλούς κρατήρες και μοιάζει με τη Σελήνη. Μια από τις πλευρές του, αυτή που εκτίθεται στον ήλιο, είναι πολύ καυτή, φτάνοντας τους 425 βαθμούς Κελσίου, ενώ η άλλη πλευρά είναι κρύα.

Αφροδίτη

Το όνομα του προέρχεται από τη θεά Αφροδίτη, την θεά του έρωτα και της ομορφιά, από την ελληνική μυθολογία. Είναι ο πλανήτης που χρειάζεται τον περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει μια περιστροφή γύρω από τον εαυτό του, για αυτό και μια μέρα στην Αφροδίτη αντιστοιχεί με 243 μέρες εδώ στη Γη. Περιέργως, αυτός ο πλανήτης περιφέρεται γύρω από τον ήλιο με αντίθετη κατεύθυνση από τους υπόλοιπους πλανήτες.

Είναι ο πλανήτης με το κοντινότερο μέγεθος σε αυτό της Γης και, όπως ο Ερμής, δεν έχει κανέναν δορυφόρο.

Η επιφάνεια του είναι υπερβολικά ζεστή επειδή τα αέρια της ατμόσφαιρας του παγιδεύουν θερμότητα. Επίσης, αντανακλά την ακτινοβολία του ηλίου, γεγονός που τον κάνει έναν εξαιρετικά φωτεινό πλανήτη τον οποίο μπορούμε να δούμε από την Γη.

Γη

Το όνομα του προέρχεται από τη θεά Γαία της ελληνικής μυθολογίας. Η Γη είναι ο μόνος κατοικήσιμος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για τις στοιβάδες της Γης και τις φάσεις του Φεγγαριού, στο Υλικό της Κοινότητας μας.

Άρης

Το όνομα του προέρχεται από τον θεό Άρη, τον θεό του πολέμου, από την ελληνική μυθολογία. Είναι ο δεύτερος μικρότερος πλανήτης. Η επιφάνεια του έχει ένα χαρακτηριστικό κόκκινο/ερυθρό χρώμα λόγω της οξείδωσης του σιδήρου και για αυτό είναι γνωστός ως κόκκινος ή ερυθρός πλανήτης. Έχει δύο δορυφόρους και είναι ο πλανήτης ερευνηθεί πιο πολύ καθώς πιστεύεται ότι μπορεί να υπάρχει ζωή και σε αυτόν.

Αέριοι Γίγαντες

Οι αέριοι πλανήτες είναι οι πιο απομακρυσμένοι πλανήτες από τον Ήλιο όπως και οι μεγαλύτεροι πλανήτες. Αποτελούνται κυρίως από ήλιο αλλά και άλλα αέρια.

Δίας

Το όνομα του προέρχεται από τον Δία της ελληνικής μυθολογίας. Είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος όπως επίσης και ο αρχαιότερος. Έχει 79 επιβεβαιωμένους δορυφόρους γνωστούς ως φεγγάρια του Δία. Τα σημαντικότερα είναι: Ιώ, Ευρώπη, Γανυμήδης και Καλλιστώ. Ένα παράξενο πράγμα για αυτόν τον πλανήτη είναι ότι έχει δακτύλιους, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να φανούν.

Κρόνος

Αυτός ο πλανήτης έχει ονομαστεί από τον Κρόνο από την ελληνική μυθολογία. Είναι γνωστός ως ο πλανήτης με τους δακτύλιους, καθώς έχει τους πιο πολύχρωμους δακτυλίους. Αυτοί οι δακτύλιοι αποτελούνται από μεγάλα κομμάτια πάγου και πετρωμάτων που κινούνται με πολύ μεγάλες ταχύτητες. Επιπλέον, αυτός ο πλανήτης έχει επιβεβαιωμένα 53 δορυφόρους και 29 που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη. Ένας χρόνος στον Κρόνο ισοδυναμεί με 29 χρόνια στη Γη.

Ουρανός

Αυτός ο πλανήτης έχει ονομαστεί από τον θεό Ουρανό της ελληνικής μυθολογία. Η ατμόσφαιρα του περιέχει μεθάνιο, ο λόγος για τον οποίο ο Ουρανός είναι μπλε. Επιπλέον, η ατμόσφαιρα του είναι η πιο κρύα, περίπου 224 βαθμοί Κελσίου. Αυτός ο πλανήτης έχει δορυφόρους και δακτύλιους, αν και οι δακτύλιοι δεν είναι όσο όμορφοι είναι αυτοί του Κρόνου. Περιέργως, αυτός ο πλανήτης περιστρέφεται με μεγάλη κλίση και κεκλιμένο άξονα, έτσι οι πόλοι του βρίσκονται σχεδόν στο ίδιο ύψος με τον ισημερινό των υπολοίπων πλανητών.

Ποσειδώνας

Αυτόν ο πλανήτης ονομάστηκε από τον θεό Ποσειδώνα, τον θεό της θάλασσας, από την ελληνική μυθολογία. Είναι ο πιο απομακρυσμένος από τον Ήλιο και επομένως χρειάζεται τον περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει μια περιφορά γύρω από αυτόν (περίπου 165 χρόνια στην Γη). Έχει δορυφόρους και δακτύλιους, αλλά είναι ορατοί με μεγάλη δυσκολία. Η ατμόσφαιρα και αυτού του πλανήτη περιέχει μεθάνιο, ο λόγος για τον οποίο εμφανίζεται μπλε, όπως και ο Ουρανός. Είναι επίσης ο πιο κρύος πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος.

Το δίλλημα του Πλούτωνα

Ο Πλούτωνας θεωρούταν ο ένατος πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος επειδή ήταν ο πιο απομακρυσμένος πλανήτης από τον Ήλιο. Ωστόσο, χρόνια πριν, οι αστρονόμοι αποφάσισαν ότι ο Πλούτωνας δεν μπορεί να θεωρείται πλανήτης επειδή ταιριάζει περισσότερο σε άλλη οικογένεια, την οικογένεια των νάνων πλανητών, κυρίως λόγω του μεγέθους του.

Εάν σου άρεσε αυτή η δραστηριότητα, στο Υλικό της Κοινότητας μπορείς να βρεις κι άλλες δραστηριότητες για παιδιά, χειροτεχνίες και πολλά άλλα!


Πηγή: Space place NASA.

Γίνετε μέλος της Κοινότητας Φύλαξης Παιδιών!

Εγγραφείτε δωρεάν