Πειράματα Επιστήμης για Παιδιά

Πειράματα Επιστήμης για Παιδιά

Από το Babysits
ανάγνωση 5 λεπτών

Εάν ψάχνετε για απλά αλλά διασκεδαστικά και εκπαιδευτικά πειράματα για να κάνετε με τα παιδιά σας – βασιστείτε πάνω μας! Αυτά τα 3 πειράματα για παιδιά είναι γρήγορα, διασκεδαστικά και (το πιο σημαντικό) απαιτούν την λιγότερη δυνατή ακαταστασία.

Ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να ενδιαφερθούν τα παιδιά για κάτι εκπαιδευτικού περιεχόμενος είναι να κάνετε τη διαδικασία διασκεδαστική! Τα πειράματα είναι ο τέλειος τρόπος να τραβήξετε την προσοχή των παιδιών και να ενθουσιαστούν με τον μυστήριο κόσμο της χημείας. Τα παρακάτω 3 εύκολα και διασκεδαστικά πειράματα χρησιμοποιούν χρώματα ζαχαροπλαστικής και είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να μιλήσετε στα παιδιά για τα βασικά χρώματα καθώς αυτά αναμιγνύονται και δημιουργούν δευτερεύοντα χρώματα.

Πριν ξεκινήσετε κάποιο από τα πειράματα, ρωτήστε τα παιδιά σας τι περιμένουν να συμβεί (η υπόθεση τους) και γιατί το νομίζουν αυτό. Πείτε τους να γράψουν την υπόθεση τους και όταν ολοκληρώσετε το πείραμα/τα συγκρίνετε την υπόθεση με το αποτέλεσμα!

Νερό που Περπατάει

Walking Water Science Experiment for Kids

Τι θα χρειαστείτε:

  • Διάφανα ποτήρια ίδιου μεγέθους (χρησιμοποιήσαμε 7 μικρά πλαστικά ποτηράκια)
  • Χρώματα ζαχαροπλαστική με τα βασικά χρώματα
  • Νερό
  • Χαρτί κουζίνας

Βήματα

  1. Τοποθετήστε 7 ποτήρια στη σειρά. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε λιγότερα ή περισσότερα, αρκεί να έχετε μονό αριθμό από ποτήρια.
  2. Βάλτε νερό στο 1ο, 3ο, 5ο και 7ο ποτήρι, και βεβαιωθείτε ότι τα υπόλοιπα είναι άδεια. Όσο πιο γεμάτα είναι τα ποτήρια, τόσο το καλύτερο!
  3. Προσθέστε μερικές σταγόνες κόκκινο χρώμα στο 1ο και στο 7ο ποτήρι.
  4. Προσθέστε κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής στο 3ο ποτήρι. Συμβουλή: παρατηρήσαμε ότι το κόκκινο χρώμα υπερκαλύπτει το κίτρινο, για αυτό και μπορεί να θέλετε να προσθέσετε μερικές έξτρα σταγόνες από το κίτρινο για να βεβαιωθείτε ότι θα δημιουργηθεί πορτοκαλί.
  5. Προσθέστε μπλε χρώμα ζαχαροπλαστικής στο 5ο ποτήρι.
  6. Ανακατέψτε το νερό στα ποτήρια για να ανακατευτούν καλά τα χρώματα.
  7. Διπλώστε κατά μήκους 6 φύλλα χαρτιού κουζίνας και μετά διπλώστε τα κατά μήκους άλλη μια φορά.
  8. Κόψτε την άκρη από το χαρτί κουζίνας (αυτό θα κάνει το πείραμα πιο γρήγορο!).
  9. Τοποθετήστε το χαρτί κουζίνας στα ποτήρια. Κάθε κομμάτι χαρτί πρέπει να είναι τοποθετημένο έτσι ώστε κάθε άκρη να βρίσκεται σε διαφορετικό ποτήρι. Το χαρτί θα λειτουργήσει ως γέφυρα μεταφέροντας τα χρώματα μεταξύ των ποτηριών.
  10. Δείτε τη μαγεία μπροστά στα μάτια σας! Το πείραμα θα χρειαστεί τουλάχιστον 30 λεπτά για να δείτε το τελικό αποτέλεσμα, αλλά θα μπορέσετε να δείτε το νερό να ‘περπατά’ από τη στιγμή που τοποθετήσετε το χαρτί στα ποτήρια.

Η Επιστήμη

Αυτό το πείραμα είναι η τέλεια ευκαιρία για να συζητήσετε με τα παιδιά για το τριχοειδές φαινόμενο. Όπως το νερό μεταφέρεται από τις ρίζες στα φύλλα, το χρωματιστό νερό θα μετακινηθεί στα κενά μεταξύ των μικρών ινών του χαρτιού κουζίνας, μεταφέροντας το υγρό από το ένα ποτήρι στο άλλο. Συγκεκριμένα, τα κενά στο χαρτί λειτουργούν ως τριχοειδή σωλήνες, τραβώντας το νερό προς τα πάνω!

Πυροτεχνήματα σε Βάζο

Fireworks in a Jar Science Experiment for Kids

Τι θα χρειαστείτε:

  • Γυάλινο βάζο

  • Χρώματα ζαχαροπλαστικής

  • Μαγειρικό λάδι

  • Πιπέτα (ή και καλαμάκι)

  • Ζεστό νερό

Βήματα

  1. Γεμίστε τα ¾ του βάζου με ζεστό νερό.
  2. Προσθέστε στο νερό λάδι (περίπου 4 κουταλιές της σούπας). Το λάδι φυσικά θα διαχωριστεί και θα σχηματίσει μια στοιβάδα στην επιφάνεια του νερού.
  3. Προσθέστε μερικές σταγόνες από χρώμα ζαχαροπλαστικής στο βάζο χρησιμοποιώντας την πιπέτα ή το καλαμάκι.
  4. Ανακατέψτε προσεκτικά την πάνω στοιβάδα λαδιού, έως ότου δείτε μερικές σταγόνες χρώματος να διαπερνούν στο νερό.
  5. Δείτε τα πυροτεχνήματα! Μόλις το νερό ηρεμήσει, μπορείτε να επαναλάβετε το βήμα 4 για περισσότερα χρωματιστά πυροτεχνήματα.

Η Επιστήμη

Αυτό το πείραμα έχει να κάνει με την πυκνότητα των υγρών. Όπως τα στερεά, τα υγρά έχουν μετρήσιμη πυκνότητα. Επειδή τα χρώματα ζαχαροπλαστικής και το νερό έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα από το μαγειρικό λάδι, μπορούμε να δούμε ότι πηγαίνουν στον πάτο του ποτηριού. Το χρώμα ζαχαροπλαστικής θα βυθιστεί κάτω από την στρώση του λαδιού, θα ανακατευτεί με το νερό και θα δημιουργήσει μια έκρηξη που μοιάζει με πυροτέχνημα!

Μαγικό Γάλα

Magic Milk Science Experiment for Kids

Τι θα χρειαστείτε:

  • Γάλα (πλήρες ή 2%)
  • Χρώματα ζαχαροπλαστικής
  • Υγρό για πιάτα
  • Πιάτο ή ρηχό μπολ
  • Ένα ξυλάκι ή μπατονέτα (προαιρετικά)

Βήματα

  1. Γεμίστε περίπου μια κούπα γάλα σε ένα ρηχό μπολ ή πιάτο.
  2. Προσθέστε μερικές σταγόνες από κάθε χρώμα ζαχαροπλαστικής στο γάλα. Όσα περισσότερα χρώμα, τόσο το καλύτερο! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα βασικά χρώματα για να τα δείτε να ανακατεύονται (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το πείραμα ως αφορμή για να μιλήσετε στα παιδιά σας για τα βασικά χρώματα).
  3. Τώρα για το διασκεδαστικό σημείο! Προσθέστε λίγο υγρό πιάτων στο κέντρο από το γάλα και δείτε το μαγικό που θα συμβεί.
  4. Για να το κάνετε πιο διασκεδαστικό, μπορείτε να δώσετε στα παιδιά σας μια μπατονέτα ή ένα ξυλάκι έτσι ώστε να ανακατέψουν το γάλα και να δουν τα χρώματα να ανακατεύονται.

Η Επιστήμη

Αν και το γάλα αποτελείται από κατά κύρια βάση νερό, περιέχει βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες και λίγα λίπη. Τα λίπη και οι πρωτεΐνες είναι αυτά που είναι τόσο ευαίσθητα στις αλλαγές του περιβάλλοντος τους και τα οποία αντιδρούν για να δώσουν αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα!

Όπως και τα λίπη, τα λίπη του γάλακτος δεν διαλύονται στο νερό. Αλλά όταν προσθέτουμε στο γάλα υγρό πιάτων, το λιπαρό τμήμα από το υγρό πιάτων λειτουργεί για να διαλύσει τα μόρια λίπους του γάλακτος. Καθώς αυτό συμβαίνει, τα χρώματα ζαχαροπλαστικής φαίνονται να κυλάνε, μετακινούνται και αναμιγνύονται καθώς το υγρό πιάτων προσπαθεί να ενωθεί με τα λίπη και μας δίνει αυτήν την εκπληκτική παράσταση!

Ελπίζουμε να χαρήκατε αυτά τα συναρπαστικά πειράματα για παιδιά! Εάν αποφασίσετε να τα δοκιμάσετε στο σπίτι, κάντε μας tag στο @babysits έτσι ώστε να μπορέσουμε να δούμε τις φανταστικές δημιουργίες σας. Ψάχνετε για περισσότερα διασκεδαστικά πειράματα για τα παιδιά σας; Κάντε κλικ εδώ για περισσότερες STEM (Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Επιστήμη Μηχανικών, Μαθηματικά) δραστηριότητες!

Γίνετε μέλος της Κοινότητας Φύλαξης Παιδιών!

Εγγραφείτε δωρεάν