Πειράματα Κλιματική Αλλαγής Για Παιδιά

Πειράματα Κλιματική Αλλαγής Για Παιδιά

Από το Babysits
ανάγνωση 5 λεπτών

Είναι δύσκολο να βοηθήσουμε τα παιδιά να κατανοήσουν τι είναι η κλιματική αλλαγή. Για αυτό, δημιουργήσαμε 3 διασκεδαστικά και εκπαιδευτικά πειράματα κλιματικής αλλαγής για παιδιά!

Αυτά τα απλά και χωρίς σπατάλη επιστημονικά παιδικά πειράματα βοηθούν να εξηγήσετε στα παιδιά έννοιες σχετικές με την κλιματική αλλαγή, με έναν πιο κατανοητικό τρόπο.

Δείτε τα πειράματα κλιματικής αλλαγής στο βίντεο παρακάτω και συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πως μπορείτε να περάσετε όμορφα φτιάχνοντας αυτά τα πειράματα, καθώς διδάσκετε τα παιδιά σας για την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον.

Πείραμα Σύννεφο σε ένα Βάζο

Υλικά

  • Βάζο ή δοχείο με ανοιχτή την πάνω επιφάνεια (χρησιμοποιήσαμε ένα βάζο)
  • Ζεστό νερό
  • Ένα σπίρτο
  • Ένα κρύο πιάτο ή μια επιφάνεια για να καλύψετε το δοχείο

Βήματα

  1. Γεμίστε το δοχείο με ζεστό νερό και ανακατέψτε.
  2. Έπειτα ανάψτε το σπίρτο, σβήστε το και γρήγορα ρίξτε το στο νερό.
  3. Καλύψτε το γρήγορα με το κρύο πιάτο – χρησιμοποιήσαμε μια μεταλλική φόρμα για κέικ που αφήσαμε στην κατάψυξη. (Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα πιάτο με παγάκια).
  4. Δείτε να εξατμίζεται στο δοχείο ένα σύννεφο νερού! Μπορείτε να σηκώσετε το πιάτο για να το δείτε καλύτερα.

Τι συμβαίνει;

Ατμοί νερό ανακατεύονται με τα σωματίδια καπνού από το σπίρτο. Όταν φτάνει στην κρύα επιφάνεια, στο πάνω μέρος του βάζου, κρυώνει και υφίσταται συμπύκνωση, σχηματίζοντας έτσι ένα σύννεφο! Αυτή είναι η ίδια διαδικασία που συμβαίνει έξω, μόνο που, τα σωματίδια με τα οποία ανακατεύονται οι ατμοί νερού μπορεί να σχηματίσουν διαφορετικά πράγματα, όχι απλά καπνό (σκόνη, καυσαέρια, κτλ.).

Αυτό μπορεί να είναι το τέλειο πείραμα για να εξηγήσετε στα παιδιά πως σχηματίζονται τα σύννεφα (και τη διαφορά μεταξύ καιρού και κλίματος)!

Πείραμα Φαινόμενο Του Θερμοκηπίου

Υλικά

  • Δύο βάζα
  • Δύο θερμόμετρα
  • Κάτι για να καλύψετε ένα από τα βάζα (χρησιμοποιήσαμε αλουμινόχαρτο)
  • Μια πηγή φωτός (μπορεί να είναι και ο ήλιος)

Βήματα

  1. Τοποθετήστε τα θερμόμετρα μέσα στα βάζα και καλύψτε το ένα από αυτά.
  2. Αφήστε τα βάζα κάτω από την πηγή φωτός (στον ήλιο ή κάτω από μια λάμπα στην περίπτωση μας).
  3. Ελέγξτε μετά από μερικές ώρες να δείτε εάν υπάρχουν αλλαγές στην θερμοκρασία.

Τι συμβαίνει;

Το καλυμμένο βάζο μιμείται το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο αέρας είναι ζεστός λόγω της πηγής φωτός, ωστόσο, σε αντίθεση με το βάζο που δεν είναι καλυμμένο, δεν μπορεί να πάει κάπου ο θερμός αέρας. Έτσι, συνεχίζει να θερμαίνεται!

Greenhouse effect

Αυτό μπορεί να βοηθήσει να δείξετε την επίδραση του φαινόμενου του θερμοκηπίου στη γη, και πως τα αέρια του θερμοκηπίου οδηγούν στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Τα αέρια του θερμοκηπίου σταματούν την ακτινοβολία του ήλιου να δραπετεύσει από την ατμόσφαιρα, οδηγώντας στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Δραστηριότητες του ανθρώπου συμβάλλουν στην αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου για παράδειγμα μέσω της καύσης των ορυκτών καυσίμων για ενέργεια και μεταφορά.

Προσπαθήστε να εξηγήσετε πως ο άνθρωπος συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη καθώς κάνετε αυτό το πείραμα με τα παιδιά!

Πάγος Που Λιώνει

Υλικά

  • Ένα διαφανές δοχείο
  • Ένα αντικείμενο για να χρησιμοποιήσετε ως έδαφος στο δοχείο
  • Νερό
  • Πάγο

Βήματα

  1. Τοποθετήστε το κομμάτι ‘γης στο δοχείο και γεμίστε το με νερό.
  2. Έπειτα τοποθετήστε πάγο πάνω από το κομμάτι γης. Λάβετε υπόψη την στάθμη του νερού στο δοχείο.
  3. Απλά περιμένετε να λιώσει ο πάγος και εξετάστε πως άλλαξε το επίπεδο νερό! (Είναι η στάθμη του νερού πιο πάνω; Είναι περισσότερο από το κομμάτι γης κάτω από την στάθμη του νερού;)

Τι συμβαίνει;

Ο πάγος που λιώνει βοηθά να αναπαραστήσετε το κομμάτι γης στην αρκτική. Δείχνει την επίδραση που έχει στην στάθμη της θάλασσας, και τις παραθαλάσσιες κοινότητες! Καθώς εξηγείτε αυτό το φαινόμενο στα παιδιά, μπορείτε να το συνδέσετε πως το πείραμα σχετίζεται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση. Επειδή η γη υπερθερμαίνεται, περισσότερος πάγος λιώνει, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τη στάθμη της θάλασσας όπως είδαμε στο πείραμα!


Ελπίζουμε να διασκεδάσατε με αυτά τα πειράματα! Τα φτιάξατε και εσείς στο σπίτι; Θα χαρούμε να δούμε τις δικές σας εκδοχές, για αυτό μην ξεχάσετε να μας κάνετε tag στο Facebook ή στο Instagram @babysits!

Είναι τα παιδιά πιο λίγο πιο ενημερωμένα και εμπνευσμένα να πολεμήσουν την κλιματική αλλαγή; Έχετε κατά νου, θα μοιραστούμε περισσότερες δραστηριότητες εκπαιδευτικού περιεχομένου με θέμα το περιβάλλον. Επίσης, μην διστάσετε να λάβετε δράση ατομικά ή ως οικογένεια!

Γίνετε μέλος της Κοινότητας Φύλαξης Παιδιών!

Εγγραφείτε δωρεάν