DIY Παιδική Κατασκευή Κλίμα εναντίων Καιρού

DIY Παιδική Κατασκευή Κλίμα εναντίων Καιρού

Από το Babysits
ανάγνωση 6 λεπτών

Ψάχνετε για μια διασκεδαστική δραστηριότητα για παιδιά που θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν οικολογική συνείδηση και θα τους βοηθήσει να έχουν καλύτερη κατανόηση για το τι είναι η κλιματική αλλαγή; Τότε σας έχουμε την τέλεια κατασκευή! Μπορείτε να φτιάξετε αυτήν την DIY χειροτεχνία για να κατανοήσετε τις διαφορές μεταξύ Κλίματος και Καιρού. Απλά ακολουθήστε τα εύκολα αυτά βήματα.

Αυτή η DIY χειροτεχνία είναι κατάλληλη για παιδιά όλων των ηλικιών και προσφέρει έναν διασκεδαστικό και μοναδικό τρόπο να διακοσμήσετε το δωμάτιο τους. Είναι επίσης η τέλεια δραστηριότητα για μια babysitter καθώς φροντίζει παιδιά!

Τι θα μάθεις εσύ και η οικογένεια σου μέσω αυτής της δραστηριότητας;

Στις μέρες μας, συχνά μπερδεύουμε τις έννοιες κλίμα και καιρός, σε σημείο που πολλοί νομίζουν πως σημαίνει ακριβώς το ίδιο πράγμα. Η αλήθεια είναι πως δε σημαίνουν το ίδιο, στην πραγματικότητα περιγράφουν δύο εντελώς διαφορετικά φαινόμενα. Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε τις διαφορές ανάμεσα στο κλίμα και τον καιρό με έναν απλό τρόπο έτσι ώστε να βοηθήσουμε το παιδί σας, ή το παιδί που φροντίζετε, να κατανοήσει καλύτερα αυτούς τους δύο όρους. Έπειτα, έχουμε να προτείνουμε μια φανταστική κατασκευή, που δεν πρέπει να χάσετε, για να κάνετε εξάσκηση αυτά που έχετε μάθει με τα παιδιά!

Για να κατανοήσετε πολύπλοκες έννοιες όπως είναι η Κλιματική Αλλαγή, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε τι είναι το κλίμα.

Διαφορές ανάμεσα στο κλίμα και τον καιρό – εξήγηση

Οι έννοιες καιρός και κλίμα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συνώνυμα, καθώς υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά μεταξύ των δύο: η χρονική εμβέλεια, που είναι, η διάρκεια ή το χρονικό διάστημα του κάθε ενός.

Ο καιρός αναφέρεται στις ατμοσφαιρικές συνθήκες, που είναι, η θερμοκρασία, η υγρασία, η βροχόπτωση, κτλ., σε ένα μέρος για ένα χρονικό διάστημα. Στις καθημερινές συζητήσεις μας συχνά αναφερόμαστε στον καιρό. Για παράδειγμα, όταν λέμε πως αύριο θα έχει ήλιο, συννεφιά, αέρα, αναφερόμαστε στον καιρό και όχι στο κλίμα.

Το κλίμα, από την άλλη, είναι η μέση ημερήσια θερμοκρασία, κατακρήμνιση, κτλ., σε ένα μέρος για ένα χρονικό διάστημα, το οποίο συνήθως είναι πάνω από 30 χρόνια. Η έννοια του κλίματος μας επιτρέπει να μελετήσουμε τον καιρό ενός τόπου για τουλάχιστον 30 χρόνια, και επομένως να κατανοήσουμε πως είναι οι εποχές σε κάθε σημείο του κόσμου. Χάρη σε αυτές τις μακροχρόνιες αναλύσεις, μπορούμε να διαφοροποιηθούμε μεταξύ κλιμάτων, όπως ισημερινού, τροπικό, ερήμου, στέπας, υποτροπικό, μεσογειακό, θαλάσσιο, ηπειρωτικό, πολικό.

Με αυτόν τον τρόπο, όταν μιλάμε για την κλιματική αλλαγή, λαμβάνουμε υπόψη αναφορές και δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια πολλών ετών.

Τι είναι ο καιρός

Το κλίμα έχει μελετηθεί εις βάθους από αρχαιοτάτους καιρούς, επειδή όσο πιο εκτενής είναι η γνώση μας για αυτό, τόσο καλύτερη είναι η κατανόηση μας για τον καιρό και πιο συγκεκριμένα είμαστε στη θέση να τον προβλέψουμε. Ήταν πάντα σημαντικό στους ανθρώπους να μπορούν να προβλέψουν τον καιρό, και είναι ακόμα και μέχρι σήμερα.

Ρολόι καιρού για να μετρήσουμε τον καιρό
Θα φτιάξουμε ένα μετεωρολογικό ρολόι με το οποίο τα παιδιά θα κατανοήσουν την έννοια του καιρού ή του ατμοσφαιρικού χρόνου, απλά κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο και αναλύοντας πως είναι ο καιρός ανά πάσα στιγμή!

Για να φτιάξετε το ρολόι θα χρειαστείτε:

Εκτυπώστε τα δύο pdf αρχεία. Το ένα περιλαμβάνει το ρολόι και τους δείκτης, και το άλλο τα στοιχεία που απεικονίζουν τον καιρό όπως ο ήλιος, τα σύννεφα, κτλ.

Εκτυπώστε τα σχήματα εδώ:

weather vs climate craft for kids

  • Ψαλίδι
  • Κόλλα
  • Χαρτί
  • Χρωματιστοί μαρκαδόροι
  • Ένα σχοινί για να κρεμάσετε την κατασκευή στο δωμάτιο

Βήμα 1
Αρχίστε ζωγραφίζοντας τα στοιχεία που απεικονίζουν τον καιρό, τα οποία είναι, ο ήλιος, τα σύννεφα, κτλ. Επίσης ζωγραφίστε τον δείκτη με το οποίο τα παιδιά θα δείξουν πως είναι ο καιρός ανά πάσα στιγμή. Τον ζωγραφίσαμε κόκκινο αλλά είστε ελεύθεροι να επιλέξετε το αγαπημένο σας χρώμα.

Weather vs Climate DIY

Βήμα 2
Τώρα ήρθε η ώρα να πιάσετε το ψαλίδι! Με την επίβλεψη ενός ενήλικα καθ’ όλη την διάρκεια, μιας και τα ψαλίδια μπορούν να είναι επικίνδυνα. Κόψτε τα στοιχεία που απεικονίζουν τον καιρό, τον κύκλο, τον δείκτη και είστε έτοιμοι για την συναρμολόγηση!

Weather vs Climate

Βήμα 3
Αυτό είναι το σημείο που θα συναρμολογήσετε το ρολόι του καιρού. Χρησιμοποιώντας μια κόλλα στικ, κολλήστε το κάθε αντικείμενο σε κάθε τμήμα του ρολογιού μέχρι να το γεμίσετε.
Weather vs Climate

Βήμα 4
Τώρα χρειάζεται να προσθέσουμε τον δείκτη στο ρολόι. Για αυτό, χρειάζεστε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο μήκους το πολύ 3 εκατοστών, όπως αυτό που βλέπετε στην εικόνα.
Weather vs Climate
Τώρα κάντε το ρολό! Κάντε ένα ρολό χαρτιού, όσο πιο σφιχτό τόσο το καλύτερο. Για να κρατήσει το σχήμα του, βάλτε λίγη κόλλα.

Weather vs Climate

Βήμα 5
Δημιουργήστε μια τρύπα στον δείκτη και άλλη μια στο κέντρο του ρολογιού. Τοποθετήστε το ρολάκι χαρτιού στο κέντρο και, έτοιμο! Τώρα ο δείκτης μπορεί να γυρνάει για να δείξει τα διαφορετικά είδη καιρού.
Weather vs Climate

Βήμα 6
Προσθέστε το σχοινί έτσι ώστε να μπορούν τα παιδιά σας, ή τα παιδιά που φροντίζετε, να κρεμάσουν στο δωμάτιο τους την φανταστική τους αυτή δημιουργία. Από εδώ και πέρα δε θα ξεχάσουν ποτέ τι είναι ο καιρός! Και θα είναι στην θέση να τον περιγράψουν σαν μικροί ειδικοί.

Weather vs Climate

Ελπίζουμε να διασκεδάσατε φτιάχνοντας την DIY κατασκευή Ρολόι του Καιρού! Εάν ολοκληρώσετε αυτήν την χειροτεχνία, θα χαρούμε να την δούμε!

Μην ξεχάσετε να την μοιραστείτε μαζί μας στο Facebook και στο Instagram στο @babysits.

Θα θέλατε περισσότερες παιδικές δραστηριότητες με θέμα το κλίμα ή το περιβάλλον; Ελέγξτε τα πειράματα επιστήμης και άλλες δραστηριότητες και diy κατασκευές!

Γίνετε μέλος της Κοινότητας Φύλαξης Παιδιών!

Εγγραφείτε δωρεάν